Vielse

Flyer for vielse i Løsning og Korning kirker

Du kan læse om det at blive viet i kirken herunder eller i denne flyer: Vielse i Løsning og Korning kirker.

Kirkelig vielse/bryllup

Ved brylluppet siger et par ja til at leve sammen som ægtepar og til at elske og ære hinanden.

Et kirkebryllup er juridisk gyldigt på samme måde som en vielse på rådhuset. Men et bryllup i kirken foregår som en gudstjeneste med bønner, salmer, bibellæsninger, en vielsestale og velsignelsen. Et kirkebryllup handler altså også om kristen tro, håb og kærlighed.

Ved et kirkebryllup foregår vielsen i nogle smukke og traditionsrige rammer. Præsten holder en vielsestale, som ofte vil indeholde personlige kendetegn om brudeparret. Hver enkelt vielse er derfor noget ganske særligt, fordi brudeparrets personlige præg kommer til udtryk i både salmevalg og i vielsestalen. Vielsestalen kan f.eks. handle om nogle af de værdier, der er uundværlige i ethvert forhold: tilgivelse, pligt, troskab og barmhjertighed.

Mange oplever, at det giver en særlig mening at sige ‘ja’ til hinanden i kirken, fordi vi også deler andre store øjeblikke i livet her; både de glædelige og de triste.

Et bryllup er ingen garanti for, at samlivet vil blive nemt eller problemfrit. Et ægteskab er ikke båret af en vedvarende forelskelse, men løftet om at ville elske og ære hinanden til døden os skiller. Brylluppet et udtryk for og offentlig markering af dette løfte. At vi vil hjælpe hinanden til at få et godt liv sammen – på trods af og midt i det der kan virke svært.

Er man af forskellige årsager allerede blevet viet på rådhuset eller andetsteds, er der også mulighed for en efterfølgende kirkelig fejring og velsignelse af ægteskabet.

Hvordan foregår en vielse?

En kirkelig vielse foretages af en præst i kirken på en hverdag (almindeligvis en lørdag), og der skal være mindst to vidner tilstede. Vielsen er opbygget som en kort gudstjeneste med tre eller fire salmer. Efter talen vil præsten tilspørge både brudgommen og bruden om de vil have hinanden som ægtefolk. Slutteligt lyses velsignelsen over brudeparret.

Stage til lys og blomster i Løsning kirke

Pynt i kirken

Graveren laver altid en buket til alteret. Den kan man ikke komme med ønsker til. Hvis I vil have andet eller mere pynt, er I velkommen til selv at sørge for dette. Løsning kirke har nogle stager til rådighed: 2 store stager til dekorationer og fyrfadslys og 6 lidt mindre stager til små buketter og fyrfadslys, som kan placeres efter eget valg. Alter-ringen må også gerne pyntes med tyl og blomster. Der må ikke lægges noget på gulvet. Tidspunkt for egen pyntning af kirken aftales med graveren i god tid.

Hvis I foretrækker, at graveren laver dekorationer med særlige blomster, kan dette aftales med graveren mod betaling af timeløn + prisen på blomsterne (vi handler hos Urtepotten i Hedensted).

Der må gerne kastes med ris eller blæses med sæbebobler, men kun udenfor.

Musik

Kirken tilbyder orgel-musik til vielsen. Ønskes anden musik/instrumenter, står man selv for dette samt lydudstyr. Alle aftaler vedrørende musik til vielsen afstemmes med præsten og graveren.

Praktiske detaljer

Hvis I ønsker at blive viet, så kontakt en af præsterne eller kirkekontoret, hvorefter I kan aftale en dato og sted. Vielsen kan foregå i enten Løsning kirke, Korning kirke eller Løsning gamle kirke. Se her for parkeringsmuligheder ved Løsning kirke og Løsning gamle kirke.

Derefter skal man udfylde en ægteskabserklæringer, så man kan få udstedt en prøvelsesattest (læs mere på borger.dk). Den skal I have med til den samtalen med præsten, som I har inden vielsen. Ved samtalen aftaler man bl.a. detaljerne omkring vielsen.

Alle, der vies ved Løsning og Korning kirker, inviteres desuden til Pit-stop for par, som er en række af foredragsaftener.